Borduren op plastic stramien (ook wel plastic canvas) is dé trend voor creatieve DIY-projecten! Met het stevige tassenstramien van ReStyle maak je eenvoudig een stijlvolle clutch, perfect als accessoire of cadeau.
In dit blog neemt ReStyle blogger Alexa je stap voor stap mee in het proces. Ze gebruikte Durable Velvet in een prachtige fluweelblauwe kleur om haar tas een luxe uitstraling te geven. Door het zachte garen te combineren met goudkleurige hardware van ReStyle—zoals een ketting, musketonhaken en D-ringen—creëerde ze een tas waar zelfs Chanel jaloers op zou zijn! 😉
Wat jouw clutch uniek maakt, hangt af van de gekozen borduursteek, accessoires en garens. Je kunt spelen met patronen, kleuren en extra details om een tas te maken die helemaal bij jouw stijl past.
Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met borduren op stramien, deze DIY is eenvoudig te volgen en geeft een fantastisch resultaat. En pas op… voor je het weet, willen al je vriendinnen er ook eentje!
Ga jij aan de slag? Deel jouw creatie op Instagram met #LetsReStyle en tag @restyle_studio_!
Benodigdheden
- Restyle Plastic Stramien voor tas 35.6x 33cm (Art. 015.19016)
- Schakelketting, goudkleurig (kleur 040), 11mm breed, 140cm ketting gebruikt voor het sample (Art. 006.1001)
- ReStyle D Ring 30mm (kleur 040), 2 stuks (Art. 015.15300.30)
- ReStyle Musceton haak 30mm (kleur 040), 2 stuks (Art. 015.15502.30)
- ReStyle Aannaai drukknopen 25mm (kleur zwart), 1 stuk (Art. 015.12018)
- Durable Velvet, kleur 321 Navy, 1 bol
- Durable Borduur- Haakkatoen, kleur 1013 (of 1051), restje voor het bevestigen van de aannaai drukknoop
Overige benodigdheden
- Stompe naald (bijvoorbeeld ReStyle Borduurnaalden 18 – 26 (Art. 015.10612))
- Kleine borduurnaald voor het bevestigen van de aannaai drukknoop
- Sieradentang
- Restyle Borduurschaar goud 13cm (Art. 027.16)
- Steekmarkeerders
- Meetlint
Afmetingen
Je werkt op het Restyle Plastic Stramien voor tas van 35.6x 33cm. Wanneer de tas in elkaar zit meet deze ongeveer 10x 18x 4.5cm.
Tags
Werkbeschrijving
Stap 1: Afmeten garen om mee te borduren
Voor je begint: Gebruik altijd een naald met een stompe punt voor het borduren op stramien. Knip niet te lange einden van de Durable Velvet voor het borduren, anders raakt het garen namelijk snel in de knoop tijdens het borduren en door het borduren raken de uiteinden van het garen wat ‘body’ kwijt. Door met kortere draden te werken, voorkom je dat je veel garen moet weggooien.
Neem dus niet te veel garen wanneer je gaat borduren. Ik heb de Durable Velvet afgemeten aan de hand van het stramien en koos om garen te knippen met een lengte van 4x de breedte van het stramien. 3x is ook al voldoende om mee aan de slag te gaan. Kies de lengte die het beste voor jou werkt.
Stap 2: Bepaal de locatie waar je begint te borduren
Het borduurpatroon gaat over 8x 8 vakjes. Ik kies ervoor om het stramien vanaf de onderkant van het grote vlak in rijen naar boven te borduren. Tel voor het startpunt vanaf de onderrand 3 vakjes omhoog en vanaf de onderste hoek 8 vakjes naar rechts. Steek vanaf dit punt de naald van achter naar voren in.
Stap 3: Borduren van het eerste vierkant van 8x 8 vakjes
Bekijk eventueel de werktekening voor het borduurpatroon.
Je hebt zojuist de naald door het eerste vakje heen gestoken, haal de naald volledig door het stramien heen en zorg dat je nog maar een klein einde van de Velvet aan de achterkant over hebt. Houd dit eindje goed vast tijdens het borduren van de eerste steken. We borduren hier namelijk overheen om de draad gelijk weg te werken.
Steek 1: Voor dit vierkantje kies ik ervoor om als startpunt vanaf de onderrand 3 vakjes omhoog en vanaf de onderste hoek 8 vakjes naar rechts te nemen. Steek je naald van voren naar achteren in in het vakje schuin linksonder dit vakje (1 vakje naar onderen en 1 vakje naar links ten opzichte van je startpunt). Je bedekt hiermee 2 vakjes diagonaal.
Je ziet dat er 1 vakje leeg blijft onder de geborduurde streep. Dit is bewust, want dadelijk wordt hier een mooie rand mee gemaakt.
Steek 2: Steek de naald van achter naar voor door het stramien in het vakje direct boven het startpunt. Steek de naald van voor naar achter door het stramien terug in het vakje direct links naast het vakje waar je net de naald terug door het stramien naar achteren hebt gestoken. Je bedekt hiermee 3 vakjes diagonaal.
Steken 3-6: Steek de naald telkens op dezelfde wijze door het stramien: 1 vakje boven het vorige vakje wanneer je van achter naar voren insteekt en 1 vakje verder naar links. Je bedekt telkens 1 extra vakje diagonaal per steek.
Steek 7: Deze steek is aan de rand van het stramien even iets anders, omdat het vakje linksonder ontbreekt. Steek daarom in in het laatste diagonale vakje waar je kunt insteken voor je de rand bereikt. Normaal zou je hier 7 vakjes diagonaal bedekken. In dit geval zijn het er door de hoek 6.
Steek 8: Vanaf deze steek gaan we de diagonale lijnen telkens weer kleiner maken, zodat het vierkant ontstaat.
Steek de naald van achter naar voor door het stramien in het vakje direct links naast het vorige vakje waar je door het stramien omhoog gekomen bent. Steek de naald van voor naar achter door het stramien terug in het vakje direct boven het vakje waar je net de naald terug door het stramien naar achteren gestoken zou moeten hebben (omdat de hoek ontbrak, is dat in dit geval een niet bestaande steek en steek je hem naast de steek in waar je echt hebt ingestoken, zie foto). Je bedekt hiermee 6 vakjes diagonaal.
Steken 9-13: Steek de naald telkens op dezelfde wijze door het stramien: 1 vakje links naast het vorige vakje wanneer je van achter naar voren insteekt en 1 vakje verder naar boven. Je bedekt telkens 1 vakje minder diagonaal per steek (bij steek 9 zijn het nog 5 vakjes en bij steek 13 nog maar 2).
Het eerste vierkant is nu geborduurd. Steek de naald aan de achterkant van het stramien onder de steken door om naar het startpunt van het volgende vierkant te gaan.
Stap 4: Borduren van het tweede vierkant van 8x8 vakjes.
Dit werkt op dezelfde manier als het eerste vakje, alleen werk je nu van links naar rechts, zodat de diagonale steken de andere kant op wijzen.
Steek 1: Voor dit vierkantje kies ik ervoor om als startpunt vanaf de onderrand 3 vakjes omhoog en vanaf de onderste hoek 8 vakjes naar rechts te nemen. Zoals je ziet is dit precies hetzelfde punt als waar je voor vierkant 1 gestart bent. Je werkt vanuit dezelfde steek, zodat het patroon mooi dicht wordt.
Steek je naald van voren naar achteren in in het vakje schuin rechtsonder dit vakje (1 vakje naar onderen en 1 vakje naar rechts ten opzichte van je startpunt). Je bedekt hiermee 2 vakjes diagonaal.
Steek 2: Steek de naald van achter naar voor door het stramien in het vakje direct boven het startpunt van dit vierkant. Steek de naald van voor naar achter door het stramien terug in het vakje direct rechts naast het vakje waar je net de naald terug door het stramien naar achteren hebt gestoken. Je bedekt hiermee 3 vakjes diagonaal.
Steken 3-7: Steek de naald telkens op dezelfde wijze door het stramien: 1 vakje boven het vorige vakje wanneer je van achter naar voren insteekt en 1 vakje verder naar links. Je bedekt telkens 1 extra vakje diagonaal per steek.
Steek 8: Vanaf deze steek gaan we de diagonale lijnen telkens weer kleiner maken, zodat het vierkant ontstaat.
Steek de naald van achter naar voor door het stramien in het vakje direct rechts naast het vorige vakje waar je door het stramien omhoog gekomen bent. Steek de naald van voor naar achter door het stramien terug in het vakje direct boven het vakje waar je net de naald terug door het stramien naar achteren gestoken hebt. Je bedekt hiermee 6 vakjes diagonaal.
Steken 9-13: Steek de naald telkens op dezelfde wijze door het stramien: 1 vakje rechts naast het vorige vakje wanneer je van achter naar voren insteekt en 1 vakje verder naar boven. Je bedekt telkens 1 vakje minder diagonaal per steek (bij steek 9 zijn het nog 5 vakjes en bij steek 13 nog maar 2).
Stap 5: In rijen verder borduren van het stramien
Herhaal het vierkantje zoals beschreven bij stap 4 steeds afwisselend met diagonale lijnen naar links (zoals bij stap 3, alleen dan wel een volledig vierkant) en met diagonale lijnen naar rechts (zoals stap 4), tot je hele rij bedekt is met vierkanten. Je kunt 5 vierkanten borduren in de breedte. De randjes kun je voor nu open laten.
Voor zowel het aanhechten als het afhechten van een draad: weef de draad aan de onderkant van het stramien onder een eerder geborduurd vakje door om het netjes weg te werken en knip de eindjes kort af.
Ga vervolgens verder naar boven en zorg dat je vierkanten mooi op elkaar aansluiten. Borduur verder in rijen, tot je aangekomen bent aan de onder- en zijkanten van de tas. Je hebt dan 6 rijen met vierkanten geborduurd. Het kan zijn dat je tijdens het borduren een vierkant niet helemaal kunt afmaken, maak het vierkant dan zover mogelijk tot de rand af.
Sla de onder- en zijkanten van het stramien over (ik tel 10 lege vakjes aan de onder- en zijkant en sla die over) en ga verder met het volgende vierkant. Borduur verder in rijen tot je drie rijen met vierkanten geborduurd hebt. Aan de bovenkant van het stramien tel je 2 lege vakjes.
Stap 6: Invullen van de lege vakjes
Vul nu langs de randjes de vierkanten aan met diagonale steken, in dezelfde richting als wanneer je hier een volledig vierkant zou borduren. Laat nog steeds de buitenrand onbewerkt!
Stap 7: Borduren van de zijkant en onderkant van de tas
De zijkanten en onderkant van de tas borduren we niet met diagonale steken, maar met rechte steken.
We beginnen langs de linkerrand en borduren van links naar rechts over de gehele breedte. Laat de buitenrand onbewerkt, maar volg wel de lijnen van de rand en maak de steken telkens langer.
Zorg aan de onderkant van de tas ervoor dat de steken aansluiten op de geborduurde vierkanten en steek aan zowel de boven- als onderkant van de steek in in hetzelfde vakje als het vierkant erboven of eronder.
Bij de andere zijkant, laat je de buitenrand weer onbewerkt en maak je de steken telkens korter volgens de lijnen van de buitenrand.
Tip: Eventueel kun je de zijkanten en onderkant van de tas borduren met een dubbele laag steken, voor extra stevigheid. Herhaal in dat geval de zojuist gemaakte steken en voorzie ze van een tweede laag.
Stap 8: Bevestigen van de D ring aan de zijkanten
Bevestig de D ring nadat de zijkant geborduurd is, maar voor je de tas in elkaar gaat zetten.
Ik bevestigde de ring tussen de 7e en 8e geborduurde steek, aan weerszijden van de tas. Steek hier telkens van onder (vakje 8) naar boven (vakje 7) in en maak met rechte steken in elk vakje de D ring vast. Werk eerst van rechts naar links en dan van links naar rechts terug om de D ring te bevestigen.
Het kan zijn dat je de vakjes niet goed kunt zien, omdat je er al in geborduurd heeft, maar je kunt ze wel voelen met je naald.
Stap 9: In elkaar zetten van de tas
Nu gaan we aan de slag met de open gelaten buitenrand 😉 Zet de voorkant van het tasje met steekmarkeerders vast aan de zijkant van de tas, zodat het stramien al goed op elkaar aansluit tijdens het borduren.
Hecht de draad aan door het door een eerder geborduurd vierkantje door te steken en begin in het eerste vakje aan de onderkant van de tas. Borduur weer met rechte steken om de zijnaad dicht te maken en werk vanaf de onderkant van de tas omhoog. Steek vanuit een vierkantje de draad naar voren en steek de draad in het vakje er recht tegenover in de zijkant van de tas weer terug. Zorg dat de vakjes waar je insteekt precies aansluiten op de eerder geborduurde steken, zodat het mooi dicht wordt. Soms moet je aan de voorkant van de tas 2x in hetzelfde vakje insteken om de bocht om te gaan, terwijl je in de zijkant 2 verschillende vakjes benut. Haal telkens de steekmarkeerder weg als je die bereikt. Wanneer je bovenaan bent aangekomen, borduur dan verder over de rand van de zijkant om deze volledig te bedekken.
Herhaal deze werkwijze voor alle zijkanten.
Borduur vervolgens de bovenrand van de voorkant van de tas en de klep van de tas dicht.
Stap 10: Bevestigen van de hardware
Knip indien nodig de ketting op maat (of gebruik een sieradentang om een schakel te openen en te sluiten). De tas in het voorbeeld heeft een ketting van 140cm. Open de schakel aan het uiteinde van de ketting en bevestig deze schakel aan het ovalen gedeelte van de musketonhaak. Open aan het andere uiteinde de andere schakel en bevestig daaraan de andere musketonhaak. Haak de musketonhaken vervolgens vast aan de D ring.
Pak vervolgens een aannaaibare drukknoop en een stukje Durable Borduur- en Haakkatoen. Ik gebruikte voor de tutorial kleur 1013, voor duidelijkere foto’s, maar je kunt ook kleur 1051 gebruiken.
Bevestig de klemplaat van de drukknoop (dit is het ‘vrouwtje’) in het midden van het derde geborduurde vierkantje in de eerste rij vanaf boven aan de binnenkant in de klep van de tas.
Buig de klep om, om te bepalen waar de drukplaat (dit is het ‘mannetje’) van de drukknoop moet komen. Bij mij is dit in het midden van het derde geborduurde vierkantje in de tweede rij vanaf boven in de voorkant aan de buitenkant van de tas. Werk de draden weg onder de geborduurde vierkantjes, zodat ze onzichtbaar zijn aan de buitenkant van het werk.
De tas is nu in principe klaar. Eventueel kun je de tas nog inspuiten met een goede haarlak om het garen te fixeren voor gebruik.